Innehåll

Att skriva

Uppdaterad 2017-03-14

Att skriva en berättelse är skoj och gör att man lär sig

Det sägs att alla levande människor har en berättelse inombords som skulle kunna bli en bok, svårigheten är att få ut den berättelsen på papper så att man kan ge ut den men om du någonsin funderar på att ge dig ut i detta äventyr så ska du veta att du kommer att få många roliga stunder där du får en nära relation till de karaktärer du beskriver. Man lär sig också en hel del nyttiga saker under resans gång eftersom man inte bara kan plocka fram all fakta direkt ur sitt huvud utan behöver forska lite också, och det gäller för all typ av litteratur. Även de mest kända författarna behöver då och då få fram aktuella fakta för att få sin berättelse mer trovärdig och levande och ju mer du skriver, ju mer kommer du att lära dig.

Vad ska man tänka på när man skriver en berättelse?

Det finns en väldigt bra beskrivning på hur en berättelse, eller bok, ska vara uppbyggd och om man använder sig av den här visuella bilden varje gång man skriver en ny berättelse så kommer den att fungera. Tänk dig en berättelse som en hamburgare, där brödet i botten är inledningen där man får reda på vad det hela handlar om, vilken genre det är, var berättelsen utspelar sig i tid och rum etc. Köttbiten i mitten är själva handlingen som man ser till att ha ordentligt med kryddor på och även ser till att fylla ut med både grönsaker och dressing som då i berättelsen motsvaras av karaktärsdrag, parallella handlingar och som är det som för huvudhandlingen framåt. En bra berättelse behöver också ett bra avslut och det symboliseras av brödet längst upp som då ger hela hamburgaren (läs berättelsen) en helhet och låter läsaren vara med om en helt komplett upplevelse.

Om det är första gången du skriver så ska du se till att du redan från början vet hur du ska påbörja berättelsen, vad den ska handla om och hur den slutar eftersom det då är betydligt lättare att väva in alternativa handlingar och spännande karaktärer som man får möta. Använd gärna post-it lappar som du sätter upp på väggen framför dig så att du kan snegla på dem allt eftersom verket fortskrider. Att sätta sig framför ett tomt papper, eller en blank datorskärm, och skriva en komplett berättelse från början till slut är inte en lätt sak och det är få som klarar av det.

När skrivkrampen sätter in

Alla som någon gång har skrivit vet vad jag menar, när man sitter där och har massor man vill få ur sig men det bara låser sig och det man skriver inte alls blir bra, det har hänt oss alla mer än en gång att man antingen inte skriver något alls eller att det som man skrivit känns så fel att man bara raderar alltihop. Då ska du göra något annat en stund, man kan ju stänga av hjärnan en stund och spela på online casino med låtsaspengar eller så tar man fram cykeln och ger sig ut en stund på vägarna för att rensa skallen. Du kan också gå ut i köket och baka en kaka, det är både avslappnande och ger ju dessutom något gott till kaffet vilket är väldigt trevligt. När man står där och vispar och rör så kommer man plötsligt på vad man vill ha sagt i sin berättelse och kan då snabbt skriva ned det på ett löst papper.

Många av de spel man hittar på spelsidor som Mobil6000 går också att omvandla till att passa in i en berättelse. Alla spelen där har ju olika teman och det gör att de kan bli en bra källa till en person som ens huvudkaraktär kan stöta på i din story, det gäller att plocka inspiration när man kan och där man kan.

Vissa dagar så känner man nästan med en gång att det inte kommer att bli något bra när man vill skriva, då ska man nog helst låta bli och istället ägna den dagen åt något helt annat. Det gör att du får lite distans till din berättelse och den kan få mogna lite inom dig och när du återvänder till din skrivmaskin, penna eller tangentbord fylld med ny energi så kommer det att gå lättare igen. Du är, som sagt, inte ensam om att få skrivkramp ibland. Det drabbar alla oss som skriver oavsett om det gäller noveller, dikter eller romaner. Låt inte dessa tillfälliga stopp hindra dig, lär dig av dem och se till att utnyttja den tiden till något som sedan får dig att vilja och kunna skriva vidare.Hemsidan har fått 219589 besök. Skriv gärna en rad innan du går. Välkommen åter!

Namn:

E-post:

www.000webhost.com