Innehåll

Världens bröd

Uppdaterad 2019-07-11

Resor är ett av mina stora intressen men tid och pengar räcker tyvärr inte till för att jag ska kunna besöka alla länder jag vill. Det stoppar mig däremot inte från att besöka deras kök och då särskilt deras bagerier. Alla de bröd som jag bekantat mig med, antingen under resor eller vid restaurangbesök, har jag tagit med mig hem och försökt återskapa i mitt eget kök. Pizza från Italien, pitabröd från Mellanöstern, naanbröd från Indien... listan är lång och växer hela tiden. Mina senaste tillskott är etiopisk injera, kinesiska ånggräddade bullar och mexikansk tortilla så nu har jag bröd från alla världens hörn i min bakugn.


Pizza (amerikansk)

Mina första minnen av pizza är från när jag var liten och vi hämtade mamma från hennes jobb. Om vi hade tur tog vi med oss pizza på vägen hem och bilen fylldes av den ljuva doften. Den första smaken av pizza kommer aldrig igen, även om senare pizzor säkert har varit godare. De få gånger jag numera äter pizza ute äter jag bara vedugnsbakad pizza och favoritpizzerian är för närvarande Il Forno da Nova vid Gullmarsplan. Jag har också smakat pizzor i Italien men vad än förståsigpåare säger så håller svenska pizzor hög kvalitet och en riktigt bra svensk vedugnspizza slår vilken pizza som helst i Rom eller Milano till samma pris. (Neapel är kanske bättre, det köket har jag ännu inte haft glädjen att få besöka.)

Däremot dröjde det länge innan jag lyckades baka goda pizzor hemma. Goda ingredienser i all ära men det är degen som gör en pizza och mina bröddegar blev aldrig bra nog. Vändningen kom när jag hittade ett pizzarecept i Rose Levy Beranbaums brödbibel. Här var äntligen en kvinna med samma syn på pizza som jag och hennes recept ger de godaste och krispigaste pizzorna jag ätit! Gräddade på en baksten blir de perfekta och numera äter jag sällan pizza ute.

1 pizza

Botten
120 g vetemjöl
80 g vatten
2 g jäst
2 g socker
2 g salt
10 g olivolja

Förslag på fyllning
1 dl krossad tomat
1 dl skinka
1 dl skivade champinjoner
oregano
1 dl riven mozarellaost

Moment

Blandning och bearbetning: 5 minuter
Vila: 30 minuter
Jäsning: Upp til 24 timmar i kyl
Vila: 1 timme
Bearbetning: 1 minut
Vila: 15 minuter
Bearbetning: 1 minut
Vila: 45 minuter
Förgräddning: 5 minuter i 275 grader
Gräddning: 5 minuter i 275 grader

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda i mjöl och socker, rör om hastigt så att mjölet precis fuktas och tillsätt salt. Rör ytterligare några sekunder tills en deg formats men inte hunnit bli för kladdig.

Amerikansk pannizza

Häll upp oljan i en plastlåda och lägg med oljade fingrar degen däri. Vänd runt degen i oljan och lägg på locket. Låt vila i rumstemperatur 30 minuter och sedan minst 3 timmar i rumstemperatur eller upp till 24 timmar i kylskåpet och därefter 1 timme i rumstemperatur.

Lägg med oljade fingrar degen på bakplåtspapper och forma den till en rundel så att luften pressas ut. Låt vila under plast 15 minuter. Tryck ut pizzan med fingertopparna till önskad tjocklek och låt vila under plast 45 minuter. Förbered fyllningen.

Värm ugnen till 275 grader med baksten eller bakplåt i. Grädda pizzabotten 5 minuter direkt på bakstenen eller plåten. Ta ut den och lägg på fyllningen. Lägg gärna på tomatsås och andra "blöta" ingredienser sist så blir inte pizzan svampig. Grädda ytterligare 5 minuter tills botten fått färg och osten smält.

Servera gärna med vitkålssallad.


Vitkålssallad

10 portioner

500 g vitkål
1/2 dl olivolja
1 dl vatten
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk ättika

Moment

Strimla vitkål: 5 minuter
Sjudning: 5 minuter


Vitkålssallad

Strimla vitkål och blanda med olivolja och vatten. Tillsätt salt, svartpeppar och ättika. Koka upp och låt sjuda 5 minuter så att vitkålen mjuknar. Låt svalna.


Pizza (Napoletana)

För riktiga italienska pizzor finns det numera standarder. Så här ska en pizza bakas enligt Proposal of recognition of the Specialita' Traditionale Garantita "Pizza Napoletana" (med modifikationer för oss hemmabagare).

1 pizza

Botten
20+110 g vetemjöl
80 g vatten
1 g jäst
4 g salt

Förslag på fyllning
1 färsk tomat
1 dl skinka
1 dl skivade champinjoner
oregano
1 dl riven mozarellaost
olivolja

Moment

Knådning utan salt: 10 minuter
Knådning med salt: 20 minuter
Jäsning under fuktig handduk: 1-2 timmar
Jäsning i jäslåda: 4-6 timmar
Utbakning: 5 minuter
Gräddning: 10 minuter i 275 grader

Proposal of recognition of the Specialita' Traditionale Garantita "Pizza Napoletana" stipulerar följande:

Pizza Napoletana
 1. Metod: Bakad i träeldad ugn (eller på stenhäll för oss hemmabagare)
 2. Ingredienser: Vetemjöl, jäst, vatten, skalade och/eller färska tomater, havssalt, extra jungfru olivolja samt tillbehör (ju färskare, desto bättre)
 3. Bakning:
  1. Blanda per pizza vatten (80 g), jäst (1 g) och mjöl (20 g) och knåda långsamt i 10 minuter medan ytterligare mjöl (120 g) tillförs
  2. Tillsätt salt (4 g) och knåda långsamt i ytterligare 20 minuter tills degen formats till en kladdig, mjuk och elastisk boll
  3. Jäsning 1: 2 timmar i rumstemperatur under fuktig handduk så att degen inte torkar eller blir hård
  4. Jäsning 2: 4-6 timmar i rumstemperatur i jäslåda (om flera pizzor bakas på en gång delas degen först upp i delar om 200-250 g)
  5. Utbakning: Baka ut pizzan för hand
  6. Tillbehör: Lägg på ingredienser i ordningen tomat-tillbehör-ost-kryddor-olivolja
 4. Form: 0,3 cm tjock i mitten och 1-2 cm i kanten, 35 cm i diameter
 5. Gräddning: 60-90 sekunder i 485 grader (eller 10 minuter i 275 grader för oss hemmabagare)
 6. Karaktär: Tomaten ska inte vara vattnig, mozarellaosten ska ha smält, kryddorna ska ha utvecklat arom men inte bränts, botten ska vara mjuk och elastisk, kanterna ska vara krispiga

Pizzan ska som alla pizzor ätas omedelbart.


Pitabröd

Grekland och Mellanösterns bidrag till min samling av Världens bröd är naturligtvis pitabrödet. Detta goda och luftiga bröd passar perfekt till mezemat, antingen för att fylla med läckerheter som till exempel souvlakia eller för att suga upp såser som till exempel tzatziki. Pitabröd är faktiskt lättare att göra än man tror och redan mina nybörjarbröd svällde gärna upp som de skulle. (Platta bröd vill nämligen svälla och det är därför som man måste nagga tunnbröd och knäckebröd.) Men än en gång lyckades Rose Levy Beranbaum få ut det mesta också av detta enkla bröd och hennes pitabröd är mer än bara tillbehör, de är utsökta i sig.

8 bröd

300 g vatten
7 g jäst
460 g vetemjöl special
25 g olivolja
10 g salt

Moment

Knådning: 10 minuter
Jäsning: 8 timmar
Vila under plast: 20 minuter
Vila utan plast: 10 minuter
Gräddning per bröd: 3 minuter i 275 grader

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt olivolja och vetemjöl och knåda och tio minuter. Tillsätt salt och knåda i ytterligare två minuter på högre hastighet. Låt jäsa i inoljad plastlåda i kylen över natten eller upp till tre dagar. Pressa ut luft varje timme de fyra första timmarna genom att trycka på degen med oljade händer. Degen ska sedan jäsa till dubbel storlek.

Pitabröd

Ta upp degen på mjölat bakbord, dela degen i åtta delar och täck dem med en fuktig handduk. Rulla varje del till en boll, platta ut till en skiva och låt vila under inoljad plastfolie 20 minuter.

Kavla ut bröden till en halv centimeter tjocka cirklar och låt vila utan plast i ytterligare 10 minuter.

Grädda bröden direkt på varm sten eller plåt i 275 grader i 3 minuter tills de har svällt upp och fått lite färg.


Naanbröd

Indisk mat var för mig länge lunchrestaurangernas oljiga såser, i vilka olika typer av kött eller grönsaker flöt runt. Det var innan jag kom till England. Den engelska motsvarigheten till våra lokala pizzerior är kvarterets curryställe och de såser som serveras är härligt tjocka och fantastiskt mustiga. Korma blev och förblir min favorit och med utsökta bitar naanbröd såg jag till att inget av såsen gick till spillo. Det var många söndagar som avslutades med en take-away curry framför den då nya TV-serien South Park.

Väl tillbaka i Sverige kämpade jag länge förgäves med att baka lika gott naanbröd. De recept jag hittade var antingen för torra eller så saknade de den goda yoghurtsmaken. Jag försökte också baka dem i en lergryta tillsammans med maten för att återskapa den traditionella bakningen i en tandooriugn, ett experiment som misslyckades då det blev för fuktigt för att brödet skulle gräddas ordentligt. Men till slut lyckades jag få fram det här enkla men goda receptet. Resultatet blir ett mjukt och smakrikt bröd som fallit såväl mig och Su-San som mina indiskälskande syster och systerdotter. Nu ska jag bara lyckas få fram riktigt goda såser också...

10 bröd

600 g vetemjöl special
5 g salt
25 g bakpulver
150 g vatten
5 g jäst
400 g yoghurt
25 g smör

Moment

Blandning: 5 minuter
Jäsning: 1 timme
Gräddning: 2 minuter per bröd i het panna

Blanda vetemjöl, salt och bakpulver. Rör ut jäst i fingervarmt vatten och häll över mjölblandningen. Tillsätt yoghurten och knåda till en ganska kladdig deg. Låt vila minst en timme under fuktig handduk.

Naanbröd

Smält smöret och värm en torr stekpanna. Ta upp degen med mjölade fingrar på mjölat bakbord. Skär loss en bit i taget och platta ut den till en halv centimeters tjocklek medan resten av degen vilar under handduken. Pensla den med smör och lägg den med den smörade sidan nedåt i pannan. Pensla den andra sidan med smör medan den gräddas. Förbered nästa bröd.

Vänd brödet efter någon minut när bubblor slagit upp och undersidan fått färg och grädda den hastigt på andra sidan.

Avnjut bröden varma till indisk mat.

Du kan också smaksätta bröden genom att blanda i valfria ingredienser i degen, till exempel, lök, vitlök, ost, kryddor, nötter och/eller torkad frukt.


Bagels

Mitt första möte med detta märkliga bröd var i färdigpackad form på mitt första jobb på Kellogg's i Manchester. Bagels är en av många varor som man av någon anledning inte hittar i svenska Kellogg's sortiment. (Detsamma gäller mer udda företeelser som kakliknande nutri-grains, "nyttigare än choklad", och treats, en blandning av rice krispies och marshmallows med 90% sockerhalt.) Dessa bagels var goda rostade med sylt men i sig var de väldigt torra och hårda och de kom aldrig att bli en del av min repertoar.

Men nyligen så tog jag del Rose Levy Berenbaums kärleksförklaring till dem och som hon sällan gör mig besviken så gav jag bagels en ny chans. Det här receptet ser krångligt ut men bagels är riktigt roliga att baka och minst lika roliga att äta. Den sega och lite kryddiga smaken är unik för bagels och de hör definitivt till kategorin "bröd att äta innan man dör".

Variera gärna med smaksättning i degen, såsom rostad lök (1 gul lök blir lagom) eller kanel (1 tsk) och russin (1/2 dl)

10 bagels

Degstart
470 g vetemjöl special
10 g jäst
530 g vatten
20 g maltsirap

Täcke
160 g vetemjöl special
10 g socker
7 g salt
3 g svartpeppar

Bearbetning
160 g vetemjöl special
7 g salt

Vattenbad
1 l vatten
40 g socker
1 tsk bakpulver

Pensling
1 ägg
10 g sesamfrön

Moment

Fördeg: 2 minuter
Vila: 4 timmar
Bearbetning: 8 minuter
Jäsning: 5 timmar
Delning: 1 minut
Vila: 10 minuter
Utbakning: 10 minuter
Kokning: 10 minuter
Gräddning: 5 minuter i 250 grader
Gräddning: 20 minuter i 200 grader
Eftergräddning: 10 minuter i eftervärme

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Blanda ingredienserna till degstarten i 2 minuter till en jämn smet. Blanda ingredienserna till täcket, täck smeten helt och lägg plastfolie över. Låt vila 1-4 timmar eller upp till 24 timmar i kyl. (Ta ut degen 30 minuter före bearbetningen i det senare fallet.)

Bearbeta degen på låg hastighet i 1 minut. Tillsätt mjöl och salt och bearbeta på högre hastighet i ytterligare 7 minuter tills degen är smidig och aningen kladdig. Tillsätt extra mjöl vid behov.

Låt jäsa 1 timme i inoljad plastlåda. Ta upp degen på mjölat bakbord, vik den ett par gånger och lägg tillbaka den i plastlådan. Låt jäsa ytterligare minst 4 timmar eller upp till 24 timmar i kyl. (Ta ut degen 30 minuter före delning i det senare fallet.)

Dela degen i 10 delar om ca 130-140 gram och låt dem vila under bakduk 10 minuter. Koka upp ingredienserna till vattenbadet, värm ugnen till 275 grader med baksten eller bakplåt i och förbered en plåt med bakplåtspapper.

Forma varje bulle genom att dra ihop sidorna på toppen och trycka till med fingret. Tryck genom hela bullen och forma försiktigt en ring med ett hål om ca 5 cm i diameter. Lägg de färdiga bullarna under bakduk.

Bagel Bagel Bagel

Koka bullarna två och två 1 minut på varje sida. Ta upp dem med hålslev, låt dem torka 1 minut på en handduk och flytta dem sedan till bakplåtspapperet. Pensla med ägg, strö på sesamfrön.

Sätt in plåten i ugnen eller bullarna direkt på bakstenen eller plåten med en stekspade. Sänk värmen till 250 grader och grädda i 5 minuter. Sänk värmen till 200 grader och grädda ytterligare 20 minuter tills de är gyllene. Stäng av ugnen och grädda i eftervärme 5-10 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Bagel

Karelska piroger

När vi besökte Helsingfors och skulle pröva på lokal snabbmat så letade vi förgäves efter finska Hesburger. I stället hittade vi karelska piroger. Till skillnad från vanliga smördegspiroger så låter karelarna surdegen snarare än smöret tala. Det bruna, spröda pirogskalet ser torrt ut men är överraskande saftigt och smakrikt och gör egentligen fyllningen överflödig. Karelska piroger är utmärkt utflyktsmat: de håller länge, kladdar inte och ger en lång mättnadskänsla. Vi levde på dessa de första dagarna i vårt nya hus. De gav styrka åt både själ och kropp under en besvärlig tid (väntetiden på att köket skulle bli klart och vi skulle få laga mat igen!).

15 piroger

100 g rågsurdeg
175 g fint rågmjöl
125 g vetemjöl
100 g vatten
25 g smör
1 krm salt
500 g fyllning

Moment

Blandning: 10 minuter
Kavling: 15 minuter
Vila: 30 minuter
Fyllning: 10 minuter
Gräddning 275 grader: 7 minuter

Blanda surdeg, mjöl och salt. Arbeta in rumsvarmt smör och tillsätt vatten tills degen blir smidig. Forma bullar om 30-40 gram och kavla på mjölat bakbord ut dem till tunna cirklar. Låt vila under bakduk 30 minuter.

Karelska piroger

Förbered valfri fyllning. Traditionell fyllning är ris, korn eller potatis men till exempel äggröra och köttfärs är också gott.

Klicka 30-40 gram fyllning på varje cirkel. Vik upp kanterna och nyp ihop så att en veckad kant bildas runt om.

Grädda pirogerna i 275 grader i 7-9 minuter. Servera varma eller kalla.


Injera

Afrika söder om Sahara var länge en vit fläck på min brödkarta, ja på min matkarta med för den delen. Men för några år sedan började etiopiska restauranger öppna i Stockholm och först då insåg jag vad jag missat alla dessa år. Om det etiopiska köket kan man skriva mycket men här fokuserar jag på dess spännande bröd. Etiopisk mat serveras nämligen på det syrliga och pannkaksliknande brödet injera och äts genom att man tar en bit av brödet och använder det för att förse sig med de kryddstarka och smakrika rörorna. Brödet är alltså tilltugg, tallrik och bestick i ett! Injera ska egentligen göras på det östafrikanska mjölet teff men den här blandningen av korn och vete går ganska bra den också.

16 injera

1 l vatten
25 g jäst
200 g vetemjöl
200 g grahamsmjöl
400 g kornmjöl
2 dl kokande vatten
2 dl kallt vatten

Moment

Blandning: 5 minuter
Vila: 3 dygn
Kokande vatten och vila: 1 timme
Gräddning: 30 minuter


Injera

Värm vattnet till fingervarmt och rör ut jästen. Blanda i mjölet och vispa till en tjock smet. Låt vila i rumstemperatur i rymlig plastlåda (degen kan svälla till mer än det dubbla) tre dygn. Rör om någon gång per dygn.

Koka upp 2 dl vatten och blanda i smeten. Låt vila 1 timme och blanda sedan i 2 dl kallt vatten. Smeten ska vara något tjockare än pannkakssmet.

Värm en torr eller lätt oljad teflonpanna och grädda som pannkakor men bara på ena sidan. Häll i smet och vinkla pannan så att smeten täcker hela pannan. 1-1,25 dl är lagom för en stekpanna med 28 cm i diameter. Stek på medelhög värme.

När brödet fått färg och små hål börjar bildas (det brukar ta ett par minuter) lägger du på ett lock. När kanterna börjar vikas uppåt (efter ytterligare en minut) är den klar. Konsistensen blir seg och lite svampig och smaken syrlig.

Låt kallna på handduk och ät dem rumstempererade eller uppvärmda tillsammans med keso, kokt ägg och etiopiska grytor.

Injera

Ångkokta bullar

När jag började arbeta i London blev jag vän med en kollega från Kina. En dag hade hon med sig ångkokta bullar fyllda med söt kidneybönpasta, denna nordkinesiska delikatess, till jobbet. Till hennes förvåning tyckte jag om dem (till skillnad från övriga kolleger) och kanske var det så vår vänskap grundlades. Bullarnas fyllning kan varieras i det oändliga och de är lika goda som huvudrätt med en matig fyllning som med en sötare fyllning till efterrätt. Kidneybönpastan (som jag först trodde var choklad) har dock förblivit min favorit.

I London finns det gott om kinesiska bagerier i Chinatown men i Sverige lyser de än så länge med sin frånvaro. I stället får man göra dem själv. Receptet nedan kommer ursprunligen från en kurs i asiatisk matlagning på Medborgarskolan och efter mycket letande hittade jag på Lidl en ångkokskastrull som fungerar på induktionshällar. Röd bönpasta finns i asiatiska matbutiker men kan också göras på egen hand av bönmos avsmakat med socker. Det är en fin balans mellan för kladdig deg som fastnar i händerna och för torr deg som får bullarna att spricka men när jag lyckas blir de nästan lika goda som den där första bullen jag åt i London.

12 bullar

300 g fint vetemjöl
20 g potatismjöl
20 g bakpulver
80 g florsocker
200 g vatten
50 g olja
12 msk fyllning

Moment

Knådning: 5 minuter
Vila: 1 timme
Utbakning: 5 minuter
Ångkokning: 30 minuter

Blanda ingredienserna och knåda till en ganska kladdig deg. Låt vila i lätt inoljad plastlåda i kylen en timme.

Ångkokta bullar

Förbered ångkokaren genom att olja in ånginsatserna och lägga på sex rutor av bakplåtspapper i varje, cirka 5x5 centimeter. (Om du bara har en ånginsats så låt hälften av degen vila i kylen så länge.)

Stjälp upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i tolv delar och tryck varsamt ut varje del till en centimetertjock platta. Degen ska inte knådas. Lägg i fyllning och och forma en boll.

Lägg bullarna på bakplåtspapperet med skarven nedåt. Ångkoka i 30 minuter.


Röd bönpasta

1 sats

1 1/2 dl kidneybönor
3/4 dl socker
1/4 dl olja

Moment

Blötläggning: 8 timmar
Kokning: 2 timmar
Blandning: 5 minuter
Stekning: 5 minuter

Skölj bönorna och låt dem ligga i vatten över natten.

Röd bönpasta

Koka bönorna i 2 timmar tills de blivit mjuka. Låt rinna av och kör i en mixer. Rör i sockret.

Hetta upp olja i en panna. Stek blandningen på låg värme och pressa försiktigt med en spatel några minuter så att du får en torr pasta.

Låt svalna och använd som fyllning i ångkokta bullar. Förvara resten i kylen. Pastan håller ungefär en vecka.


Flaounes (ortodoxt påskbröd)

Flaounes är ett traditionellt cypriotiskt bröd som hör det ortodoxa påskfirandet till. De är inte lika vanliga numera men förr i tiden bakades de i stora mängder till påsken och de som inte åts upp på en gång torkades och förvarades för att kunna avnjutas lång tid efteråt. Huvudingrediensen är egentligen den cypriotiska hårdosten kefalotiri men den kan ersättas av annan hårdost efter smak. Pröva gärna att blanda egen färskost.

Jag ska erkänna att jag inte har någon lång relation till detta bröd - jag åt få som liten och har bara bakat något fler som vuxen. Den lite säregna blandningen av salt hårdost, söta russin och mynta ger dock brödet en unik smak och det innehåller också många ägg, som sig bör för ett påskbröd.

10 bröd

Deg
100 g vatten
4 g jäst
10 g honung
50 g mjölk
1 ägg
300 g vetemjöl
100 g smör
4 g salt

Fyllning
300 g kefaloutiri eller annan mild hårdost
100 g halloumiost
4 ägg
2 msk mynta
100 g russin
4 g bakpulver
1 ägg
20 g sesamfrön

Moment

Knådning: 5 minuter
Knådning med salt: 5 minuter
Vila: 8 timmar
Fyllning: 5 minuter
Vila: 3 timmar
Utbakning: 15 minuter
Gräddning: 40 minuter i 175 grader

Rör ut jästen i fingervarmt vatten. Tillsätt honung, mjölk, ägg och vetemjöl. Klicka i rumsvarmt smör och knåda 5 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 5 minuter.

Flaounes

Lägg degen i en lätt inoljad plastlåda och låt vila i kyla 8 timmar. Ta ut degen en timme före användning.

Förbered fyllning 3 timmar före utbakning. Riv osten och blanda med ägg, mynta och russin. Låt vila 3 timmar på sval plats. Häll bort eventuell vätska 15 minuter före användning och blanda i bakpulver.

Ta upp degen på mjölat bakbord och dela i tio bitar. Täck de bitar du inte arbetar med med en handduk. Kavla ut decimeterstora rundlar, lägg på att par matskeder fyllning och dra upp kanterna så att de nästan möts ovanpå. (Brödet ska se ut som en liten vulkan.)

Pensla med ägg, strö på sesamfrön och grädda i 175 grader i 40 minuter tills de blir gyllenbruna.

Ät de nygräddade eller låt de torka och förvara dem torrt. Värm dem i så fall före servering.


Langos

Varför kan man inte köpa langos utanför nöjesfälten i Stockholm? Ända sedan jag upptäckte detta goda friterade bröd på Gröna Lund har jag velat baka dem själv och nu har jag äntligen hittat ett bra recept. Lika delar mjöl och potatis gör det här till ett matigt och gott bröd. Traditionellt serveras de med gräddfil, rödlök och stenbitsrom men gräddfilen kan med fördel bytas ut mot tjock yoghurt. De fungerar lika bra som efterrätt, till exempel med sylt och grädde eller varför inte yoghurt, honung och valnötter? Det viktiga är att de äts nyfriterade och varma men de är så goda att de sällan hinner kallna.

12 bröd

200 g mjölk
20 g jäst
400 g vetemjöl
400 g potatis
1 tsk salt

Fritering
1/2 l rapsolja

Servering
1 rödlök
2 dl gräddfil
1 dl stenbitsrom

Moment

Knådning utan salt: 5 minuter
Knådning med salt: 5 minuter
Jäsning: 1 timme
Formning: 5 minuter
Vila: 5 minuter
Utbakning: 5 minuter
Vila: 5 minuter
Fritering: 30 minuter

Koka potatisen och mosa den (med eller utan skal).

Langos

Värm mjölken till fingervarmt och rör ut jästen däri. Tillsätt mjöl och mosad potatis och knåda degen smidig i 5 minuter. Tillsätt salt och knåda ytterligare 2 minuter.

Låt jäsa i lätt inoljad plastlåda i rumstemperatur i 1 timme. Det går också bra att jäsa i kylen upp till 24 timmar.

Strö ut mjöl på en handduk. Forma runda bullar i valfri storlek och lägg dem på handduken. Täck dem med en annan handduk och låt vila i 5 minuter.

Kavla eller platta ut rundlar och lägg tillbaka under handduken. Låt vila i ytterligare 5 minuter medan frityroljan förbereds.

Värm oljan i en tjockbottnad kastrull till 170 grader. Fritera bröden någon minut på varje sida tills de är gyllenbruna. Låt rinna av på galler.

Servera nyfriterade med hackad rödlök, gräddfil och stenbitsrom. De är också utmärkta med sylt och grädde.


Tortilla

Mexiko är ett land jag tyvärr aldrig besökt men det har inte hindrat mig från att uppskatta mexikansk mat. Chilikryddad köttfärs, krämig guacamole, hackade grönsaker och riven ost är enkla ingredienser som passar utmärkt tillsammans. (Guacamolen görs naturligtvis med mogen avokado som främsta ingrediens och bara en aning citronsaft, yoghurt, chili och salt för att framhäva smaken - inga pulvermixer!) Det enda som fattas är ett riktigt gott tortillabröd att svepa runt det hela.

Den bästa tortillan görs på majsmjöl men kräver en tortillapress för att bli riktigt bra. En enklare och nästan lika god variant är tortilla på vetemjöl och det här receptet är nästan lika enkelt som resten av ingredienserna.

10 bröd

300 g vetemjöl
1 1/2 tsk bakpulver
1 msk olja
175 g mjölk
1 tsk salt

Moment

Knåda: 5 minuter
Vila deg: 30 minuter
Vila bullar: 15 minuter
Grädda: 10 minuter


Tortilla

Blanda de torra ingredienserna utom saltet i en bunke. Tillsätt olja och mjölk och knåda 5 minuter på låg hastighet till en smidig deg. Tillsätt salt mot slutet. Låt degen vila under plast 30 minuter.

Dela degen i tio delar, forma till runda bollar och platta till dem. Låt vila under plast minst en kvart eller upp till en timme.

Kavla ut en tortilla i taget på ett mjölfritt bakbord. Om degen fastnar så använd hellre lite olja så att den förblir smidig. Grädda i en het torr panna 30-60 sekunder per sida tills den blir luftig och får färg. Kavla ut nästa tortilla medan den första gräddas.


Guacamole

Guacamole är kanske den främsta anledningen till att äta tacos. Se bara till att hitta mogna avokador så gör sig resten nästan självt.

Till 10 tortillas

4 avokador
2 msk limejuice
2 msk finhackad lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk koriander
1 tsk chili
Salt och peppar

Moment

Mosa avokadorna: 5 minuter
Blanda ingredienser: 5 minuter

Gröp ur avokadorna och mosa dem. Blanda i finhackad lök, pressad vitlök, mald koriander och chili. Smaka av med salt och peppar.

Guacamole

Servera som ett tillbehör till tacos. Guacamole kan förvaras i kyl någon dag.Hemsidan har fått 228443 besök. Skriv gärna en rad innan du går. Välkommen åter!

Namn:

E-post:

www.000webhost.com