Innehåll

Mac

Uppdaterad 2018-07-08

Jag har varit Macägare sedan 1992 då jag blev lycklig ägare till en liten Macintosh Classic II. Den ersattes sedermera av en Power PC 1997, en iBook 2001, en MacBook 2006 och nu i dagarna en MacBook Air 2012 - ersättningar som varit nödvändiga men långt ifrån smärtfria. Jag talar då inte om smärtan över att ta farväl av en gammal vän (även om det dröjde till vår flytt 2009 innan jag motvilligt slängde de två första datorerna) utan om de kval man måste genomgå för att bli vän med den nya datorn. Jag älskar verkligen Mac och skulle aldrig kunna tänka mig att behöva umgås med en PC på fritiden också (det får räcka med de duster jag utkämpar med PC på jobbet). Men att jag behöver en ny dator innebär ju inte att jag vill lämna det gamla bakom mig utan att jag behöver föra in det gamla i framtiden. Här har Apple börjat fallera på senare tid, de har utmärkta idéer för framtiden men är för snabba för att avfärda dagens lösningar som obsoleta. På denna sida ämnar jag därför dela med mig av mina erfarenheter av att ta detta framtidskliv utan att tappa för mycket på vägen.

Om Mac Book Air

Det finns många sorters datoranvändare, var och en med sina unika behov. Jag tillhör den sorten som sätter bekvämlighet före prestanda och det var därför som jag gick över till bärbart för ett decennium sedan. Då, i samband med att jag träffade Su-San, var det ett bekvämt sätt att ta med mig arbetet hem till henne för att kunna tillbringa mer tid med henne. Bekvämlighet är också ett argument när jag använder datorn till annat än arbete, jag klarar mig utmärkt med enbart tangentbord och styrplatta och sitter hellre i en skön fåtölj framför en stationär dator. Mina datorbyten har heller inte varit så mycket relaterade till prestanda som till bekvämlighet (trasig styrplatta på min iBook, dåligt batteri och problem med elkopplingen på min MacBook). Valet av en MacBook Air blev därför naturligt, en lätt och snabbstartad dator med tillräcklig prestanda för mina behov. Men visst såg jag redan före köpet en del utmaningar framför mig...

Den första utmaningen var avsaknaden av CD/DVD-läsare. Det framkallade minnen av min iBook som saknade diskettläsare. Idag saknar väl ingen den gamla disketten men då ansåg många att Apple var lite väl avantgardistiska. Jag köpte därför en extern diskettstation men ska erkänna att det inte dröjde länge förrän den började samla damm. Skulle samma sak hända med en extern CD/DVD-läsare? Även om mycket data idag skickas elektroniskt så är en hel del fortfarande fysisk, såsom installationsskivor och filmer. Ett argument för en CD/DVD-läsare, om än ett irriterande sådant, är att många kopieringsskyddade spel kräver att originalskivan finns i datorn inte bara under installationen utan också under själva spelet. Visserligen finns funktionen Dela DVD- eller CD-skivor men det kräver ju att man har en annan fungerande dator och min gamla var ju som sagt på väg att lämna in. Till slut bestämde jag mig för att investera i en MacBook Air Superdrive. Frågan är dock om inte den kommer att röna samma öde som min externa diskettstation. Mac-program behöver inte installeras om utan kan flyttas direkt mellan datorer (och installationsskivorna var hur som helst för gamla, mer om det nedan). Dessutom erbjuder fler och fler leverantörer nedladdningsbara spel som är både billigare och - just det - bekvämare än att köpa spelen på skiva eftersom man då slipper kravet på att ha skivan i datorn. Jag skulle kanske ha gett det trådlösa datorlivet en chans...

En annan utmaning, som tyvärr är genomgående för Macdatorer, var portarna. Bortsett från USB så är det sällan som Macportar går att använda som de är utan de kräver alltid någon form av omvandlare (som till skillnad från mina första datorer inte längre medföljer). De gamla datorernas Firewire använde jag bara för säkerhetskopiering mellan datorerna medan mini-VGA förblev oanvänd då den krävde omvandlare för HDMI (till TV) eller VGA (till projektorer). MacBook Air har förutom USB en enda port, en så kallad Thunderbolt-port, men utan omvandlare förblir den oanvändbar. Här valde jag att inte investera i en massa kablar utan förbli trådlös.

Övriga detaljer i MacBook Air är jag dock mycket nöjd med. Multitouch-styrplattan gör musen överflödig, det upplysta tangentbordet är välkommet i dåligt bakgrundsljus och flashlagringen gör den både snabbstartad och tyst. Den så kallade unibody-konstruktionen gör att den känns mer tålig än tidigare lite plastiga modeller utan att för den sakens skull kompromissa med lättheten. För mig känns MacBook Air helt enkelt rätt.

Om Mac OS X Lion

Det är som bekant inte bara på hårdvarusidan som Apple är innovativa utan också vad beträffar operativsystemet. Mac OS X var ett stort steg framåt jämfört med OS 9 och få skulle väl vilja ha tillbaka det gamla operativsystemet idag. Men Mac OS X har sina utmaningar det också, särskilt för oss som inte uppgraderar till varje ny OS X-version utan måste ta extra stora steg varje gång.


10 utmaningar med Lion

Här är några av de utmaningar jag stötte på när jag försökte bli vän med Apples lejon.

1. Flytta filer

En bra sak med Mac är att man kommer igång med en ny dator så snabbt. Från det att jag slagit på den tog det bara några minuter innan jag kunde börja använda den nya datorn. Tyvärr är det inte lika lätt att flytta information från den gamla datorn. Det finns visserligen ett program som kallas Flyttassistenten men det är något som jag trots flera datorbyten ännu aldrig använt. Senaste gången så berodde det på att jag saknade den Firewire-sladd som krävdes. Mac OS X Lions flyttassistent är (förstås) trådlös så full av förhoppningar kopplade jag upp gammal och ny dator på nätverket, startade flyttassisten på båda och väntade på att de skulle hitta varandra. Ingenting hände.

Efter lite sökande hittade jag en informationssida som förkunnade att trådlös överföring från Mac OS X Tiger inte stöddes. Visserligen lever tigrarna på en annan kontinent men poängen med en flyttassistent är väl ändå att överföra dator från en gammal till en ny? Hårddisköverföring stöds visserligen och FireWire-sladd hade jag den här gången men just det, MacBook Air har ju ingen FireWire-port. Det var bara att än en gång flytta data manuellt.

Lyckligtvis gick det bra att koppla ihop de två datorerna trådlöst. På den gamla datorn kan man gå till Systeminställningar / Delning och aktivera Fildelning. Den blir då synlig för MacBook Air genom menyvalet Gå / Nätverk. Därefter kan man dra och släppa filer mellan datorerna. Detta gäller även program, som alltså inte behöver installeras om (även om registreringskoder eventuellt behöver matas in igen). Bokmärken i Safari flyttas enklast genom kommandot Arkiv / Exportera bokmärken, som skapar en bokmärkesfil som sedan kan flyttas och importeras på den nya datorn.

Den manuella flytten gick bra för mina filer men för Su-Sans filer hade lejonet en obehaglig överraskning för mig...


2. Behörigheter

Om du när du flyttar eller ändrar filer i Finder får felmeddelandet "Finder vill göra ändringar, skriv in ditt lösenord" så har du drabbats av Mac OS X Lions behörighetsbugg. Om det är någon tröst så är du inte ensam. Nätet är fullt med förslag på hur man ska lösa detta problem.

 • Reparera skivbehörigheter med Skivverktyg (skadar inte men hjälper sällan)
 • Skriva in diverse kommandon i Terminalen (riskerar att skapa nya behörighetsproblem på andra ställen)
 • Visa info för mappen med Redigera / Visa info, ändra behörighet till Läsa och skriva på mappen och sedan klicka på kugghjulet och välja Använd för inkluderade objekt (eventuellt via omvägen att först ändra behörighet till Bara läsa och sedan till Läsa och skriva)
Jag började med ovanstående förslag och fick ordning på de vanliga filerna och mapparna men någonstans blev det fel på systemfilerna också. Symptomen inkluderade att Safari öppnades vid start på en annan sida än startsidan (löstes genom att i Visa info låsa mappen com.apple.Safari.savedState), att Safari öppnades efter omstart (löstes aldrig) och att Finder inte sparade inställningar efter omstart.

I det läget gav jag upp, skapade ett helt nytt konto och flyttade filerna på nytt i följande steg:
 1. Flyttade filerna till mitt eget konto
 2. Lade dem i en mapp och kryssade för Dela mapp i Visa info
 3. Gav mig behörighet till en mapp på Su-Sans konto
 4. Flyttade filerna till den mappen på Su-Sans konto
 5. Loggade in på Su-Sans konto och gav henne behörighet till mappen med inkluderade objekt enligt ovan
Observera att du för att kunna se användarkonton måste gå till Finder / Inställningar / Allmänt och klicka för Hårddiskar. Jag vet inte om alla steg är nödvändiga men det fungerade i alla fall och därmed lät jag mig nöja.

Så långt kändes allt ändå bra tills jag upptäckte att vissa programikoner hade en liten spärrsymbol över sig...


3. PowerPC vs Intel

När Mac gick från system 9 till OS X blev gamla program värdelösa. När Mac gick från PowerPC till Intel blev gamla program åter värdelösa men då fanns funktionen Rosetta som gjorde det möjligt att köra gamla program. Så inte i Lion. Damma av installationsskivorna och be för att det finns installerare av typen Universell eller Intel, annars kommer programmet inte att kunna köras. Adjö Microsoft Office som fungerat utmärkt sedan 2001 och Filemaker 8 som jag har flera fungerande program i.

Office ersatte jag med OpenOffice, som så långt verkar räcka för mina behov. Filemaker är inte lika lätt att ersätta med gratisalternativ så i väntan på bra erbjudanden använder jag en tidsbegränsad testversion.

På spelfronten så var såväl favoritspelet Civilization IV Warlords som Europa Universalis II anpassade för Intel. Dessutom finns Civilization IV Beyond the Sword i nedladdningsbar version så jag kommer sannolikt uppgradera, om inte annat så för att slippa spela med originalskivan i.

Bland övriga spel så fick jag behålla Bgblitz (backgammon) och Goban (go) men tyvärr inte Sigma Chess (schack).

Ett annat nyttoprogram som jag förlorade är Taco HTML Edit, en trevlig HTML-redigerare som inte längre är gratis. Efter tester av alternativa gratisredigerare (Blue Griffon är extremt buggig och har en egen standard för kortkommandon medan Kompozer lägger in egen kod i HTML-filerna, ibland till det bättre och ibland helt uppåt väggarna) så fastnade jag för TextWrangler, ett bra program med många intressanta funktioner för skapande av webbsidor.

Närmast kommer jag att bekanta mig med sidor som Open Source Mac för att hitta fler trevliga gratisprogram till Lion. Några av programmen där använder jag redan, såsom grafikprogrammet Seashore och FTP-programmet CyberDuck.


4. Drivrutiner

När Mac OS X kom så behövde man bara plugga in hårdvara och börja använda den utan att bry sig om drivrutiner. Så icke längre och det blir förstås inte lättare av att de gamla installationsskivorna för PowerPC inte längre fungerar med Mac OS X Lion. Skulle jag behöva köpa ny skrivare och scanner också? Nej, efter lite letande på nätet så hittade jag faktiskt lösningar såväl för min trogna laserskrivare Samsung ML-2010 som min pålitliga scanner Canon Lide 30.

Drivrutinen för Samsung ML-2010 fann jag till slut på Samsungs australiensiska sida (?). Scannern använde tidigare programmet Canoscan Toolbox men här hittade jag ingen Intelversion (vilket i och för sig inte gjorde så mycket eftersom det var ett dåligt program). I stället hittade jag ett utmärkt tips på hur man kan använda standardprogrammet Bildinsamling i stället. Till skillnad från vad författaren skriver behövde jag starta om men sedan fungerade min scanner lika bra som förr.


5. Inställningar

Det som kanske irriterar flest med Mac OS X Lion är att program och fönster som var öppna när man loggar ut eller stänger av öppnas på nytt när man återvänder ("Återstart"). Tanken är att man snabbt ska kunna återgå till arbetet igen och det är en funktion jag tycker är OK. Å andra sidan fördröjer det den annars snabba omstarten, särskilt om du haft många program. Du kan alltså inte som tidigare bara stänga av datorn och sedan få en "ren" omstart utan öppna program.

Hur gör du då för att bli av med detta? Först ska du ha klart för dig att det rör sig om två delfunktioner:

 1. "Öppna fönster igen vid återinloggning" är en fråga som du får när du loggar ut eller stänger av. Om du inte kryssar ur denna ruta så kommer alla program som var öppna när du loggade ut eller stängde av att öppnas på nytt.
 2. "Återställ fönster när program avslutas och öppnas igen" är en inställning under Systeminställningar / Allmänt. Om du inte kryssar ur denna ruta så kommer alla fönster som var öppna i ett program när du stängde det att öppnas på nytt. (Du kan dock stänga alla fönster innan du stänger programmet eller stänga programmet med tangentkombinationen Alt+Cmd+Q.)
Logiskt, eller hur? För att krångla till det hela så är det inte alla program som fungerar enligt 2. Till exempel så öppnar Safari gamla flikar medan Open Office inte öppnar gamla filer.

Om du har bestämt dig för att stänga av dessa funktioner kan du göra följande (tipsen hämtade från OS X Daily):

För att stänga av båda funktionerna för alla program (hämtat direkt från OS X Daily):
 1. Navigera till din användares biblioteksmapp via Macintosh HD / Användare / [ditt användarnamn] / Bibliotek (OBS! För att kunna se Macintosh HD måste du navigera till Finder / Inställningar / Allmänt och kryssa i rutan "Hårddiskar".)
 2. Sök upp mappen Saved Application State
 3. Radera allting i mappen
 4. Navigera till Arkiv / Visa info och kryssa i rutan "Låst"
 5. Grattis, lejonet kommer nu aldrig att återöppna programs fönster
 6. Sök nu upp mappen Preferences / ByHost och filen com.apple.loginwindow.7E0D66E6-A59D-5A32-8C38-5ECD4D0 C0C81.plist (siffran är olika för olika datorer)
 7. Stäng alla program utom Finder
 8. Navigera till Arkiv / Visa info och kryssa i rutan "Låst"
 9. Grattis, lejonet kommer nu heller aldrig att återöppna program vid inloggning eller omstart
Om du vill stänga av funktionen som återöppnar programs fönster för ett specifikt program så gör du det (på egen risk!) i programmet Terminal, som du hittar under Program / Verktygsprogram. För Safari skriver du in följande och trycker Retur:

defaults write com.apple.Safari ApplePersistenceIgnoreState YES

Ersätt Safari med andra programnamn enligt önskemål. Ersätt YES med NO om du vill öppna funktionen igen.

Någonstans här började jag inse att lejonet har glömt Macs kännetecken "It just works"...

Här är fler förvalda systeminställningar som kan vara förvirrande första gången man börjar använda Mac OS X Lion.

 • Mission Control: Kryssa bort Visa Dashboard som ett område om du vill ha tillbaka Dashboards transparenta bakgrund (om du t ex vill använda miniräknaren för något du ser på det vanliga skrivbordet)
 • Bildskärmar: Kryssa bort Justera ljusstyrka automatiskt om du inte vill att skärmens ljus ska ändras under arbetet (strömbesparande men irriterande)
 • Styrplatta: Av alla styrplattans multitouch-funktioner är högerklick INTE fördefinierat utan måste ställas in (jag valde två fingar för högerklick)
 • Finder: Som tidigare nämnt så måste du under Finder / Inställningar / Allmänt aktivt välja att se hårddiskar men även externa skivor, CD-skivor och servrar

6. Safari 5.1 och insticksfiler

Var min MacBook Air äntligen klar att använda nu? Nej, än så väntade mig många utmaningar. Med OS X Lion kom Safari 5.1, som inte längre stödjer diverse enligt Apple obsoleta tillägg. Problemet är att det enda felmeddelande Safari visar på sidor som kräver sådana tillägg är "Insticksfil saknas". Inte ett ord om vilken insticksfil som saknas.

Genom följande två åtgärder avhjälpte jag alla sådana fel (hittills i alla fall):

 • Navigera till Safari / Inställningar / Säkerhet och kryssa för alla rutor i Webbinnehåll
 • Ladda ned Adobe Flash Player

Åtgärderna påminner mycket om det man behöver göra i ett visst annat operativsystem: Ta bort alla säkerhetsinställningar och ladda ned alternativa programvaror. Jag frågar mig än en gång, vad hände med "It just works"?


7. Apple TV

I samband med mitt datorköp investerade jag också i en Apple TV 2. Trots att jag verkligen försökte läsa på vad man kan göra med en sådan så blev jag inte mycket klokare. Den första Apple TV:n sågs som av som en ersättning för en vanlig sladd för den som ville skicka information från datorn till TV:n. Eftersom jag inte hade mycket högre krav än så så lät jag mig nöja men det visade sig att Apple 2 inte ens kan göra detta. Det enda den duger till är att spela upp köpmedia från iTunes eller strömmad media via iPhone-funktionen AirPlay. Men om iPhone har AirPlay så borde väl MacBook Air också ha det, eller? Naturligtvis inte.

Hur ska man då göra Apple TV användbart för en MacBook Air? Lyckligtvis finns det många duktiga utvecklare på nätet som bidragit med olika användningsområden:

 • ClickToPlugin och Media Center är tillägg till Safari som ger AirPlay-funktionalitet. Genom ett högerklick på filmrutan i t ex SVT Play eller YouTube så kan median strömmas till Apple TV eller QuickTime. Problemet är att Apple ströp denna möjlighet efter version 4.3 av Apple TV och naturligtvis kom min Apple TV med version 4.4...
 • Airflick är ett program som man kan dra och släppa bilder eller URL:er till för att visa dem i Apple TV. Jag har lyckats med det förstnämnda men varken SVT Plays eller YouTubes URL:er tycks fungera. Däremot fungerar den länk man ser i QuickTime när man strömmar media till QuickTime med ClickToPlugin och Media Center ovan.
 • AirParrot ger en liten ikon i menyraden som strömmar datorns bildskärm till Apple TV. Den fungerar bra för bilder och presentationer men filmer får tyvärr rätt dålig kvalitet. Dessutom är det ett betalprogram med en gratisversion som bara fungerar 20 minuter åt gången.

Summa summarum behöver jag alltså tre externa program för att Apple TV ska vara användarbart: ClickToPlugin/Media Center för att få fram en URL, AirFlick för att spela upp denna URL och AirParrot för att visa annat material från datorn. Steve Jobs måste rotera i sin grav...


8. Apple-ID

Jag vet inte om detta problem är relaterat till just Lion men irriterande var det innan vi löste det. Bakgrunden till problemet var att min fru fick en iPad av mig (så att jag kan få ha min Mac-dator i fred). Hon började att ladda ned appar med mitt apple-id innan hon skapade ett eget att ladda ned med. Det blev början på en lång kväll. I stället för att det "bara fungerade" som man som Apple-användare varit bortskämd med så fick hon felmeddelandet "Detta Apple ID har inte använts tidigare i iTunes Store. Peka på Recensera för att logga in och granska din kontoinformation." Det lät som om man måste recensera appen före nedladdning, hur nu det skulle gå till, men ordet är antagligen en dålig översättning av "Review". Det hjälpte dock inte att peka Recensera för nu kom ett felmeddelande om att cookies måste aktiveras i Inställningar / Safari, något som redan var gjort. Samma felmeddelande dök också upp när hon försökte logga in på Itunes Store på Mac-datorn.

Efter några sökningar på Internet försökte vi logga ut ur Inställningar / Affär på hennes iPad och sedan logga in från nedladdningssidan. De första felmeddelandena försvann men i stället kom det än mer kryptiska "Du måste bekräfta. Du måste peka på Fortsätt, logga in och sedan bekräfta betalningsinformationen innan du kan börja köpa något." Knappen Fortsätt följdes mycket riktigt av en inloggningsruta men denna ruta vägrade acceptera lösenordet. Samma felmeddelande upprepade sig när vi försökte logga in på Inställningar / Affär för att komma på betalningsinformationen där. Däremot gick det utmärkt att logga in med lösenordet på till exempel iCloud. Inte heller hjälpte det att återställa lösenordet.

Nu gav vi upp och återgick till att ladda ned appar med mitt apple-id i stället. Döm om vår förvåning då det visade sig att vi inte kunde logga in med det heller! Först när vi skapade ett tredje apple-id kunde vi ladda ned appar igen men det kändes inte som någon bra lösning.

Efter en natts sömn fick jag det lyckliga infallet att logga in på App Store på Mac-datorn. Via snabblänken Konto kom vi äntligen åt vår kontoinformation, där vi kunde redigera betalningsuppgifter (inklusive att välja "Ingen" för att slippa fylla i kontokortsdetaljer) och efter det fungerade våra apple-id överallt.

Så här efteråt tror jag att det här är en säkerhetsfunktion som tvingar användaren att bekräfta betalningsinformationen när ens apple-id används på en ny enhet. Det är väl gott så men varför kan man bara göra det från en Mac-dator och varför skriver de inte App Store i stället för Itunes Store i felmeddelandet? Steve Jobs är sannerligen saknad...


9. E-legitimation

Jag avstod länge från att skaffa e-legitimation eftersom det inte fungerade med min gamla version av Max OS X. När jag så skaffade en ny dator och uppgraderade till Mac OS X Mountain Lion så visade det sig att jag att min version var för NY. Min bank, ICA-banken, erbjuder e-legitimation via Telia och Telia i sin tur kräver installation av ett program som heter Net iD. Tyvärr så tycks inte den här versionen fungera med Mac OS X 10.8 för när jag sedan fortsatte med själva ansökan så fick jag felmeddelandet "Fel version av Net iD. Du har inte rätt version av Net iD installerad. För att kunna hämta hem din e-legitimation måste du först ladda ner och installera Net iD."

Mina försök att få hjälp från Telias support var närmast tragikomiska. Det första svaret från en Siv föreslog att jag stängde min webbläsare och sedan ansökte om e-legitimationen. När jag frågade hur jag skulle kunna ansöka om legitimationen utan att använda Internet så föreslog en Michael att jag skulle logga in på min internetbank. När så en Claes föreslog att jag skulle installera om Net iD (vilket jag redan prövat ett par gånger) gav jag upp och sökte hjälp hos Google i stället. Google ledde mig till en forumsida hos Telia där jag hittade en bra lösning som jag återger nedan. Tricket är att använda Firefox i stället för Safari och "lura" Telia att du har en tidigare version av Mac OS X. Kanske Telia borde ersätta sin support med forumet i stället?

 1. Starta Firefox.
 2. Ladda ned "extension" User Agent Switcher.
 3. Installera den och starta om Firefox.
 4. Ladda ned en lista med olika user agents som heter:"download xml user agent list 2.x". (Du hittar den längre ned på sidan under rubriken "Download XML file" - högerklicka och SPARA filen.)
 5. Öppna Firefox/Tools/Default User Agent/Edit User Agents, välj IMPORT och importera filen du laddade ned och sparade i punkt 4.
 6. Flytta "Browsers-Mac" högst upp i listan.
 7. Gå tillbaka till Firefox/Tools/Default User Agent, placera muspekaren på "Browsers Mac och välj i rutan som poppar upp "Safari 534.20.8 (OS X 10_7 Intel).
 8. Ladda ned Net iD och ansök om e-legitimation enligt din banks instruktioner.
 9. Öppna programmet Net iD (i mappen Verktygsprogram) och gå till Avancerat / Inställningar
 10. Tryck på knappen Installera för att installera Net iD PKCS#11 modul för Firefox
 11. Använd Firefox för e-legitimationen och välj vid behov user agent enligt punkt 5.

10. PDF

Enligt Wikipedia är PDF "a file format used to represent documents in a manner independent of application software, hardware, and operating systems". Tyvärr stämmer inte detta för PDF-filer skapade i Mac OS X Lion, något som bilderna nedan visar. Den vänstra bilden visar ett PDF-dokument i Mac OS X Förhandsvisning och den högra samma dokument i Acrobat Reader på en PC.

Efter lite sökande på nätet upptäckte jag att jag inte var ensam om problemet. Tyvärr hade de som upptäckt felet före mig bara fått svar i stil med att det tekniskt sett inte var något problem (?) eller att felet inte berodde på avsändarens inställningar utan på mottagarens inställningar. Den sortens svar säger tyvärr mer om det tunnelseende många i övrigt duktiga tekniska personer har som får dem att helt ignorera slutanvändarna. Eftersom jag inte hade lust att skicka PDF-filer till folk med instruktionen "om du inte kan läsa denna fil är du en idiot" så sökte jag vidare och lärde mig följande:

 • En PDF-fil är inte en bildkopia av en fil utan en fil med information om text, layout etc. (se Wikipedia)
 • Problemet beror på att Adobe inte förstår den fontinformation Apple skickar och gäller bland annat fonten Baskerville (som ironiskt nog används i många mallar i Apples skrivprogram Pages) enligt diskussion på ett Adobe-forum
 • En lösning är att i Program / Typsnittsbok ersätta fonten i Mac OS X Lion (version 8.0d1e1) med motsvarande i Mac OS X Snow Leopard (version 6.1d5e1) enligt tips på Createspace
 • En annan lösning är att hålla sig till de "säkra" PDF-typsnitten som ligger i Program / Typsnittsbok / Samling / PDF (Courier, Helvetica, Symbol, Times, Zapf Dingbats)

Lyckligtvis fick jag tag på en gammal version av Baskerville. Jag lade in den i Typsnittsboken genom följande steg:

 1. Öppna Typsnittsboken och sök upp typsnittet Baskerville
 2. Högerklicka Baskerville och välj "Visa i Finder"
 3. Klistra in den gamla (buggfria) versionen av Baskerville där
 4. Gå tillbaka till Typsnittsboken där du nu ser varningsmeddelandet "Flera kopior av det här typsnittet är installerade"
 5. Gå till Redigera / Leta efter aktiverade dubbletter och välj att lösa dina dubblettypsnitt manuellt
 6. Välj för varje dubblett den gamla (buggfria) versionen av Baskerville

Om du av någon anledning vill återgå till den nya versionen så kan du i Typsnittsboken högerklicka dubblettypsnitten och aktivera dem igen för att sedan lösa dubblettypsnitten enligt ovan.10 fördelar med Lion

Mac OS X Lion har enligt Apple 250+ nya funktioner Några av dem måste väl kompensera för allt besvär med att tämja lejonet?

Nja, Återstart har jag redan berättat om. Time Machine för automatisk säkerhetskopiering låter ju bra (även om det väcker obehagliga minnen till liv från min tid med .mac och dess usla program Backup). Lagring ingår dock inte utan det kräver en annan dator eller hårddisk (så varför inte manuellt säkerhetsspara bara det du vill spara?). Versioner sparar automatiskt olika versioner av dokument och det lät bra tills jag upptäckte att det inte gäller alla program.

Nåja, med tiden kanske jag upptäcker saker som faktiskt gör Lion bättre än min gamla Tiger och i så fall får jag återkomma. Tills vidare kan jag åtminstone glädja mig med att hunnit öppna den här sidan och skriva det här stycket medan min jobb-PC fortfarande håller på att starta. Än så länge slår Mac PC.


Utmaningar efter Mac OS X Lion

Efter alla utmaningar med Mac OS X Lion föresatte jag mig för att avstå från vidare uppdateringar så länge Lion uppfyllde mina behov. Tyvärr stod jag inte fast vid min föresats utan lockades av kommande uppdateringars funktioner som faktiskt var nyttiga:

 • Mountain Lion kom med Airplay Mirroring, något som jag använde för att se gratisserier som South Park på TV-skärmen istället för datorskärmen.
 • Mavericks var nödvändig för att kunna uppgradera webbläsaren Safari för att få tillgång till diverse icke bakåtkompatibla sidor.
 • Yosemite hoppade jag däremot över då inga nyttiga funktioner tillkom.
 • El Capitan tvingades jag till på grund av återkommande problem med Finder. Som bonus löstes också ett problem sedan "kattsystemen" med att PDF-konvertering av tunga textdokument ibland försköt stycken och behövde göras om flera gånger innan det blev rätt.

Tyvärr var inte uppgraderingarna problemfria den här gången heller:

 • Batteritiden är avsevärt försämrad.
 • Jag kan inte längre använda min scanner Canon Lide 30 utan externa drivrutiner. (VueScan erbjuder både en betalversion och en gratisversion med vattenstämplar som löser problemet.)
 • Jag kan inte längre söka fram filer på Google Drive.
 • Jag kan inte längre spela min nedladdade version av Civilization IV utan får felmeddelandet "Failed Initializing Python". (Aspyr erbjuder lyckligtvis en Steam-version till drabbade.)
 • iMovie 10 kraschar vid start. (Lyckligtvis hade jag kvar iMovie 9.)
 • Dashboard döljer den ordinarie skärmen så om man vill summera siffror i ett program så kan man inte se dem om man startar miniräknaren.

Det verkar tyvärr vara ett faktum att uppgraderingar gör vissa saker bättre och vissa saker sämre och man kan bara hoppas på att fördelarna överväger nackdelarna. Nedan följer några fel som gick att lösa efter mycket felsökning och inte helt uppenbara åtgärder.

1. Finder hänger sig

Det här felet uppstod plötsligt på Su-Sans dator med Mac OS X Maverick. Finder började plötslig hänga sig så att det inte längre gick att bläddra mellan mappar eller se deras innehåll. Enda lösningen var att starta om Finder men felet återkom efter bara någon minut.

En första felsökning gjordes genom att starta datorn i säkert läge genom att vid uppstarten hålla skift-tangenten nedtryckt. Detta läge utför vissa reparationer och startar sedan datorn utan att annan mjukvara startar. Om problem inte kvarstår då så kan de vara relaterade till startobjekt.

I det här fallet visade det sig vara ett fel på Googles Back och Synkronisering och löstes genom att under Inställningar klicka ur alternativet "Visa ikoner för filsynkroniseringsstatus och snabbmeny".2. Officeprogram kan ej öppnas

Också det här felet uppstod plötsligt på Su-Sans dator med Mac OS X Maverick. Diverse officeprogram (Microsoft, Office kunde plötsligt inte öppnas. Det enda som hände var att de programsymbolen började "studsa" som vanligt men programmet öppnades aldrig utan behövde tvångsavslutas.

Felsökningen denna gång utfördes med verktygsprogrammet Aktivitetskontroll, som visade att den lilla processen "fontd" förbrukade omkring 80% av datorns kapacitet(!). Lyckligtvis hittade jag en lösning som krävde följande kommando i verktygsprogrammet Terminal:

sudo atsutil databases -remove; atsutil server -shutdown

Terminal måste alltid användas med försiktighet då felaktiga kommandon kan skada datorn så visst känns det bra att många Appleproblem numera måste lösas där!
Hemsidan har fått 219587 besök. Skriv gärna en rad innan du går. Välkommen åter!

Namn:

E-post:
2013-02-23

Hej Lennart!

Jag firar också 20 år med Mac men håller med om att man slarvat på senare år. Förhoppningsvis är det bara tillfälligheter. Jag gick själv från Tiger och hade därför ingen Snow Leopard att gå tillbaka till men nu är i alla fall lejonet beskedligt.

Vänliga hälsningar

Nicholas Hjelmberg


2013-02-20

Hej
Vad jag kände igen många av problemen med övergång till Lion. Du förefaller mer avancerad användare än jag på Mac. Eftersom Photoshop, ett CAD-program och en hel del annat inte fungerade längre, avinstallerade jag Lion och la det i malpåse. Jag återgick till snöleoparden och har hittills inte saknat lejonet. Jag tycker att Mac börjat tappa "Mac-stilen". Det är synd. Det 20-årsjubileum för mig som Macanvändare.
Ha det bra
Lennartwww.000webhost.com