Innehåll

Matbutiker

2009-11-15

Om man tycker om att laga och äta mat är världen är inte större än att den ryms i det egna köket. Det förutsätter dock att man hittar bra råvaror. De stora livsmedelskedjornas sortiment har blivit bredare med åren och numera hittar man det mesta man behöver i dem. För högkvalitativa eller sällsynta ingredienser och matkunnig personal är dock fortfarande specialbutikerna bäst. Här är några av de guldkorn Su-San och jag har spårat upp och som vi ofta återkommer till.


Munirs livs

Munirs livs är himmelriket för den som älskar orientalisk mat. Denna lilla butik är bräddfylld med prisvärda råvaror från hela Främre och Mellersta Östern. Här brukar vi köpa fetaost och oliver i lösvikt, tahini och kikärter till hoummus, lammbitar till kleftiko, vinblad till koupepia, tjocka makaroner till pasticcio, valnötter och filodeg till baklava, cypriotiskt kaffe och mycket, mycket mer. Det är lätt att fastna bland de dignande hyllorna och fantisera om nya, exotiska matupplevelser och Su-San brukar behöva dra ut mig härifrån. Tyvärr ligger Munirs livs i Skärholmen, vilket är lite avigt för oss som bor i Nacka, men det är väl värt en omväg!

När vi bodde på Söder och inte hade bil fick vi nöja oss med vad Söder hade att erbjuda men det är inte dåligt heller. Aubergine på Nytorgsgatan är ett Munirs livs i miniatyr med synnerligen goda ostar och oliver. Platanos på Högbergsgatan har inte ett lika brett sortiment men här har vi till exempel hittat tjocka makaroner och billiga nötter. Sedan vi flyttade till Nacka och köpte bil är det dock bara Munirs livs som gäller för orientalisk mat!

Skärholmens centrum
Tel: 08-740 13 37
www.skhlm.se

Lanka super

På Lanka super på Ringvägen finns förstklassiga teer och kryddor till låga priser och bara att gå in och känna de starka och ljuvliga dofterna är en njutning. Den kunniga personalen kan berätta länge och väl om hur ett visst te plockas eller en viss maträtt kryddas. Förutom te av alla de slag brukar vi här köpa alla våra kryddor i hel form (nymalda kryddor kan inte jämföras med färdigmalda). Vi har också börjat experimentera med indisk mat och fått god hjälp med både råd och ingredienser som ingefära på burk och tamarindpasta. Sedan vi upptäckte Lanka super köper vi aldrig mer te och kryddor i vanliga affärer.

Ringvägen 143
Tel: 08-642 55 85
www.lankate.se

Saltå kvarn

Saltå kvarn är en skattkammare för en hobbybagare som mig men tyvärr har jag sällan vägarna förbi deras butik längs E4:an i höjd med Järna. Nu har de emellertid öppnat en filial på Söder också så nu har jag fått ännu en favoritbutik i min gamla stadsdel. Här hittar jag alla de spannmålssorter jag behöver i min bakning till riktigt bra priser. Dessutom upptäcker jag ständigt nya spännande varor i deras breda sortiment av baljväxter, torkad frukt, frön och nötter. Saltå kvarn har också många bra baktillbehör som bakstenar och jäskorgar - kort sagt det mesta som man behöver för att baka riktigt goda bröd. Den som mot all förmodan inte vill baka eget kan köpa deras väldoftande surdegsbröd. (Jag har själv inte köpt något bröd sedan min första torra limpa i Norge men jag antar att det är gott.) Med butiker som Cajsa Warg och Aubergine runt hörnet har denna del av Söder allt man kan önska sig i matväg.

Renstiernas gata 27
www.saltakvarn.se

Kina Li

Den som hittar till den källare vid Skanstull där Kina Li ligger kliver ned i en liten del av Kina. Butiken är överfull av mat och prylar som man annars aldrig ser i Sverige och vid varje nytt besök upptäcker vi nya varor. Tofu, rispapper och nudlar hör till våra vanliga inköp men vi har också köpt exotiska kött- och fiskprodukter (frysta och importerade), röd bönpasta till ångkokta bullar och senast en stor solfjäder som nu pryder väggen vid vår trappa. Fler och fler söderbor börjar hitta hit och vi förstår varför.

Andra bra asiatiska butiker, om än med mindre utbud, är JFK (Japanese Food Kitchen) vid Södra station och Korean Food på Luntmakargatan 76.

Ringvägen 129
Tel: 08-641 21 78
www.kina-li.se/

Sandströms

Det är något speciellt med att gå till en riktig slaktare. Här kan man prata experter på kött och få precis den del man behöver. Som tur för oss har Sandströms öppnat en butik i Forum Nacka så vi behöver inte längre åka til sta'n för att få riktigt bra kött. Senast passade vi på att beställa svinlever till leverpastej och svinblod till blodpudding. Någon gång vågar vi kanske beställa svinhuvud också och återskapa vårt trevliga matminne från Oaxen. Att hitta sådant i en vanlig matbutik är inte det lättaste. Ibland har dock vår lokala Vi-butik i Orminge centrum spännande köttprodukter, såsom svinlever, så vi tar alltid en extra titt i deras köttdisk.

Forum Nacka
Tel: 08-642 10 49
www.sandstromskott.se/


Gryningen

Gryningen är en mysig butik på Folkungagatan fylld av det bästa som åkrar och sädesfält kan erbjuda. Här köpte jag tidigare allt mitt spannmål som jag malde till mjöl: vete, råg, korn, havre, dinkel, durumvete och mycket mycket mer. Tyvärr har jag inte vägarna förbi lika ofta längre sedan vi flyttade från Söder. Lyckligtvis har ICA och andra stora livsmedelskedjor fått upp ögonen för Saltå kvarns produkter så nu kan jag hitta spannmål i vår lokala ICA-butik. När jag har vägarna förbi Söder gör jag dock gärna ett återbesök hos Gryningen.

Folkungagatan 68
Tel: 08-641 27 12
www.gryningen.eu/

Stockholm Aeter och Essencefabrik

Stockholm Aeter besöker jag egentligen bara en gång om året och det är när jag ska köpa vört till mitt julbak. Hade butiken legat bättre till än på Wallingatan (för mig är allt norr om Slussen avigt) så hade jag besökt den oftare för det är en mysig gammaldags butik med många spännande kryddor och tillsatser.

Wallingatan 14
Tel: 08-20 83 26
www.essencefabriken.se/


Hemsidan har fått 219589 besök. Skriv gärna en rad innan du går. Välkommen åter!

Namn:

E-post:
2011-09-08

Hej Zackarias!

Aubergine har en hemsida på www.etnomat.se.

Vänliga hälsningar
Nicholas Hjelmberg


2011-09-08

Hej. Jag undrar om butiken Aubergine på nytorgsgatan på Södermalm i stockholm har någon hemsida?www.000webhost.com