Innehåll

Smörgåsar

2012-09-09

Brödälskare som jag är har jag alltid haft smak för smörgåsar. Med smörgåsar menar jag förstås inte de smaklösa bröd som av dressingstinna pålägg förvandlas till trista geggor som marknadsförs som smörgåsar i Stockholm. Nej, en god smörgås är en delikat balans där både brödet och pålägget får komma till sin rätt.

Till vardags består mina frukostmackor normalt av fullkornsbröd med något protein (ost eller leverpastej) och någon grönsak, gärna syrad men för speciella tillfällen gör jag speciella smörgåsar.


Cypriotisk strandmacka

När jag som liten åkte till Cypern envisades mina föräldrar ofta med att välja halvpension. Det innebar att det mellan frukostbuffén och den trista "internationella" trerättersmiddagen bara fanns ett lunchtillfälle kvar att avnjuta cypriotisk mat på och då var jag ofta ganska mätt. De här cypriotiska strandmackorna blev därför ett utmärkt alternativ, en måltid som var lätt men ändå gav en smak av Cypern. Ingredienserna är enkla - kött, ost och grönsaker i varmt bröd (Cyperns svar på croque monsieur om man så vill) men tillsammans blir de riktigt goda. Kanske minns jag dem i ett romantiskt skimmer men faktum kvarstår att jag ofta föredrog dessa framför den annars så goda souvlakian. De riktiga strandmackorna görs på grekiskt lantbröd men surdegsfantast som jag är föredrar jag ett luftigt bröd som pugliese.

8 smörgåsar

1 pugliese
50 g smör
200 g kassler
200 g skinka
200 g halloumiost
4 tomater
1/2 gurka
1/2 lök

Skiva valfritt ljust bröd i 16 tunna skivor och bre på smör.

Strandmacka

Skiva kassler, skinka och halloumiost och snabbgrilla eller stek lätt i olivolja.

Gör dubbelmackor och grilla eller värm i ugn på 175 grader 5 minuter.

Skiva tomat och gurka och hacka lök och lägg in i de varma mackorna.

Servera omedelbart.


Kyckling och soltorkad tomat

När en vän för en tid sedan skulle gifta sig fick jag den stora äran att ordna matiga mackor till svensexan. Att besluta om bröd var lätt, vad passar väl bättre att äta "på språng" än en välfylld ciabatta. Svårare var det däremot att besluta om påläggen. Efter överläggningar med Su-San kom jag fram till tre varianter som var såväl goda och matiga som tillräckligt olika varandra.

Den första mackans huvudingrediens blev grillad kyckling. Det är ingen slump att grillad kyckling är populär utflyktsmat - krispigt kycklingskinn och smakrikt inre tilltalar fler sinnen än smaken och i ett ciabattabröd blir den också lätta att äta. Resten av ingredienserna inspirerades helt enkelt av den enkla men utsökta rätten caprese: mozarella, basilika och tomat (den sistnämnda dock soltorkad för att inte blöta ned brödet). En mycket somrig macka.

16 smörgåsar

16 små ciabatta
100 g olivolja
1 kg kyckling
400 g soltorkade tomater
100 g färsk basilika
500 g mozarella

Utflyktsbröd

Grilla kycklingen eller använd färdiggrillad. Om de soltorkade tomaterna är inlagda i olja så låt de rinna av ordentligt i en sil.

Baka ciabattabröd enligt recept och låt svalna. Dela och pensla på olivolja på varje halva. Skiva påläggen i tunna ("tuggbara") skivor.

Lägg pålägg i ordningen kyckling, tomat, färsk basilika och mozarella (så att "blöta" ingredienser inte kommer åt att fukta brödet).

Ät eller plasta in och servera inom en dag.


Salami och brie

Den andra mackan var inte speciellt nydanande men salami och brie är två ingredienser som jag är barnsligt förtjust i och som båda är smakrika kompletterar de varandra utmärkt. Då dessa ingredienser också är tunga fräschade vi upp mackorna med rikligt med sallad och tomat, den sistnämna visserligen en blöt ingrediens men i och med att övriga ingredienser "skyddar" brödet så blir det inte fuktigt.

16 smörgåsar

16 små ciabatta
200 g smör
500 g salami
4 tomater
200 g sallad
500 g brieost

Baka ciabattabröd enligt recept och låt svalna. Dela och bre på smör på varje halva. Skiva påläggen i tunna ("tuggbara") skivor.

Lägg pålägg i ordningen salami, tomat, sallad och brieost (så att "blöta" ingredienser inte kommer åt att fukta brödet).

Ät eller plasta in och servera inom en dag.


Rostbiff och lök

Efter kyckling och fläsk så återstod nötkött som den tredje mackans protein och då föll sig klassisk rostbiff som ett naturligt val. Rostbiffens naturliga partner potatissalladen passar dock inte alls i en smörgås så vad skulle vi välja i stället? Jo, eftersom rostbiff i sig har en ganska neutral smak så valde vi att piffa upp den med lite styrka i form av pepparrot och smakförstärkare i form av lök. Kanske hade sur- eller salt gurka också passat bra men det här var innan jag började syra grönsaker.

Alla tre sorter blev uppskattade och smörgåskorgen fick följa med genom hela svensexan fram till nattklubben (dit fick den inte följa med så den sista mackan gavs bort till taxichauffören.)

16 smörgåsar

16 små ciabatta
200 g smör
500 g rostbiff
100 g pepparrot
200 g syltlök
200 g rostad lök

Baka ciabattabröd enligt recept och låt svalna. Dela och bre på smör på varje halva. Skiva påläggen i tunna ("tuggbara") skivor. Bre på pepparrot på rostbiffsskivan (som ska vara större än brödet).

Lägg pålägg i ordningen rostbiff, syltlök och rostad lök. Avsluta med att vika rostbiffsskivan över det hela så att ingredienserna hålls på plats.

Ät eller plasta in och servera inom en dag.


Jordnötssmör och sylt

Jag stiftade först bekantskap med den här anglosaxiska kombinationen när jag bodde i England. Kanske tilltalades jag av pålägg som höll länge i kylen, kanske var det ett bra sätt att få de sista torra brödskivorna att smaka gott. (Det här var när jag var singel och innan jag lärde mig baka surdegsbröd.) Hur som helst så äter jag det fortfarande då och då men numera med ett gott fullkornsbröd och hemgjort jordnötssmör.

Receptet nedan är ett enkelt, billigare och betydligt godare jordnötssmör än det man kan köpa i handeln.

1 sats

100 g jordnötter, saltade och rostade
100 g jordnötter, naturella
30 g jordnötsolja

Moment

Hacka nötter: 5 minuter
Mixa nötter och olja: 5 minuter


Jordnötssmör

Blanda saltade och naturella nötter efter önskad sälta. Finhacka i matberedare.

Tillsätt jordnötsolja och mixa nötmassan med stavmixer till en krämig konsistens. Tillsätt mer olja vid behov. (Ju större andel naturella nötter, desto mer olja brukar behövas.)

Servera på mörkt bröd med sylt.


Honung och camembert

Till sist en enkel men fantastiskt god kombination. Servera helt enkelt knäckebröd tillsammans med en god vitmögelost och honung av hög kvalitet, gärna ljunghonung.

Det blir ett syndigt gott möte mellan sötma och fett i dess godaste former med lite knäckebröd som nyttigt alibi. En perfekt avslutning på helgbrunchen!Hemsidan har fått 219589 besök. Skriv gärna en rad innan du går. Välkommen åter!

Namn:

E-post:

www.000webhost.com