Innehåll

Afternoon tea

2009-05-24

Varför anses Afternoon tea vara typiskt engelskt egentligen? Jag bodde tre år i England utan att någonsin avnjuta Afternoon tea. Man har ju inte ens fikaraster i England om man inte räknar vatten eller kaffe framför datorn. På arbetsplatserna finns te möjligen i form av märkeslösa tepåsar och skållhett vatten. Enda anledningen till att jag började dricka te i England var för att hålla värmen i de kalla lägenheterna.

Det var först när jag flyttat tillbaka till Sverige igen som jag hörde att man som turist kunde lyxa till eftermiddagarna med Afternoon tea på finare hotell. När jag så återvände som turist så såg jag till att testa Englands främsta (enda?) bidrag till gastronomin. Det var på Basil Street Hotel, i närheten av Harrod's, där en kypare serverade oss gott te ur silverkanna och bakverk med läckra marmelader. En fantastisk upplevelse!

Väl tillbaka i Sverige anammade jag traditionen och samlade på mig recept. Eftersom det kan förberedas på strax under en timme så är det utmärkt att bjuda på vid oväntat besök. Om man nu inte skulle få besök så kan man naturligtvis avnjuta Afternoon tea helt på egen hand. Without further ado, här är recepten:


Te

När jag bodde på Söder upptäckte jag den trevliga te- och kryddbutiken Lanka Super. Här finns ett stort sortiment av te och kryddor till bra priser och den trevliga personalen delar gärna med sig av sina stora kunskaper på området. Trots att jag nu bor i Nacka så återvänder jag gärna till dem närhelst jag behöver mer te.

Mitt favoritte är fortfarande Earl Grey, ett enkelt men gott te som jag dricker som det är varje morgon. Ett annat te som alltid finns i mitt skafferi är myntate, som jag på levantiskt manér sötar och avnjuter på kvällen efter en god måltid. Utöver dessa brukar jag pröva olika teblandningar och ser alltid till att ha sju-åtta sorter hemma för att variera mig.

Tebryggare Jag vet att teexperter talar om att olika teer kräver olika vattentemperaturer och dragningstider. Jag fick också en mycket trevlig demonstration av det under en tecermoni i Kina, där servitriserna verkligen fick ut det mesta av de olika tebladen. Men jag föredrar ändå att brygga mitt te i min lilla Tefal Tea Magic. Bryggd dryck är både enkelt och gott - kaffedrickarna har kommit underfund med det för länge sedan så varför ska tedrickarna vara sämre? Tyvärr är det av någon anledning svårt att hitta denna fantastiska uppfinning i affärerna så jag vårdar mitt exemplar ömt.


Scones

Scones är beviset på att man kan baka goda saker snabbt och enkelt. Rör ihop deg, stansa ut rundlar och skjuts in i ugnen. De är visserligen bara goda nygräddade men jag brukar inte ha några problem att äta slut på dem. Traditionellt äter man scones med clotted cream men jag prövade att göra det en gång och den hårda, smörliknande massa man får är inte värt besväret. Jag brukar i stället servera scones med hårdvispad grädde och någon god marmelad, till exempel rabarbermarmelad eller fikonmarmelad.

10 scones

3,5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk socker
25 g smör
1,25 dl mjölk
1 ägg

Moment

Röra ihop deg: 5 minuter
Stansa ut scones: 5 minuter
Gräddning: 15 min i 200 grader

Scones Smörj en plåt. Blanda mjöl, bakpulver och socker i en bunke. Finfördela smöret däri till en smulig massa. Tillsätt mjölken och rör ihop til en lös, ganska kladdig deg.

Arbeta hastigt ihop degen på mjölat bakbord. Kavla den ca 2 cm tjock. Stansa ut runda scones, ca 5 cm i diameter, med en form eller ett glas. Ställ dem tätt på plåten och pensla dem med vispat ägg.

Grädda 15-20 minuter i 200 grader. Servera varma med sylt och hårdvispad grädde.


Rabarbermarmelad

Rabarber förknippar jag främst med härlig rabarberpaj men det går också utmärkt att göra god marmelad på dem. De flesta recepten sockrar tyvärr sönder rabarberna men det här bevarar deras härliga syrlighet. Marmeladen är god både som pålägg eller som den är med lite mjölk till. Av någon anledning får vi varje sommar rikligt med rabarber från vänner och bekanta, kanske med baktanken att de ska få en marmeladburk tillbaka.

1 burk

500 g rabarber
250 g socker
1 tsk pressad citron

Moment

Förvällning: 5 minuter
Sjudning: 1/2 timme

RabarbermarmeladFörväll rabarberna och häll bort vattnet. Väg rabarberna och tillsätt socker motsvarande halva vikten rabarber.

Låt rabarber- och sockerblandningen sjuda utan lock under ungefär 30 minuter. Rör om då. När sockret smält och rabarberna börjat falla sönder är sylten klar. Häll bort eventuell vätska och spara som rabarbersaft. Rör i lite pressad citron eller citronsyra i marmeladen så håller den bättre.

Låt svalna och förvara i glasburk i kyl.


Fikonmarmelad

Precis som fallet är med rabarbermarmelad så tenderar fikonmarmeladrecepten att sockra sönder fikonen trots att de är söta och goda som de är. Ett försök med ett annat recept slutade i en svart, klibbig sockermassa. Det här receptet innehåller inget tillsatt socker alls - det behövs helt enkelt inte.

1 burk

250 g torkade fikon
250 g vatten
1 tsk pressad citron

Moment

Blötläggning: 1/2 dygn
Sjudning: 1/2 timme
Mixning: 5 min

Dela fikonen och låt dem ligga i vatten över natten.

Koka upp och låt sjuda en halvtimme. Mixa marmeladen slät.

Koka eventuellt in mer vatten för att få en bra konsistens. Rör i lite pressad citron eller citronsyra i marmeladen så håller den bättre.


Chelsea buns

Chelsea buns är en mycket engelsk kaka. Visserligen bodde jag nära Chelsea utan att se skymten av några Chelsea buns men idén att smaksätta kakor med stora mängder torkad frukt är i alla fall mycket engelsk. Nåja, andra kök har väl också kommit på den idén men... Chelsea buns är helt enkelt saftiga och goda så här är receptet.

2 bröd

Deg
300 g vetemjöl
2 tsk bakpulver
25 g smör
1 dl mjölk
1 ägg

Fyllning
25 g smör
1 msk farinsocker
3 dl torkad frukt
1 tsk brödkryddor

Glasyr
1/2 dl socker
1/2 dl vatten

Moment

Deg: 15 minuter
Gräddning: 30 min i 175 grader

Pensla en fyrkantig form 20x20 cm med smält smör eller olja. Klä botten med bakplåtspapper. Sikta ned mjöl, bakpulver och socker i en skål. Finfördela smöret däri till en smulig massa.

Vispa ihop mjölk och ägg, häll det i mjölblandningen och rör till en lös deg. Kavla ut degen till en rektangel 35x20 cm.

Bre på smör, pudra över socker och brödkryddor och lägg på torkad frukt. Rulla ihop degen och skär den i 12 bitar. Lägg bitarna med snittytan uppåt tätt intill varandra i formen. Grädda i 25-30 minuter i 175 grader tills bullarna är genomgräddade och fått fin färg. Låt dem svalna på galler.

Hetta upp socker och vatten under omröring tills sockret smälter. Låt det sjuda några minuter och pensla sedan bullarna med det.


Pösiga plättar

Det finns säkert lika många plättrecept som det finns plättlaggar i världen men det här är mitt favoritrecept. Bakpulvret ger dem en härlig pösighet och smaken av banan blir pricken över i:et. Vackra sommarhelger brukar dessa plättar hamna på vårt frukostbord om vi råkar ha banan hemma (vilket jag förutseende nog ser till att vi har) och de flesta av plättarna hamnar sedan i min mage.

25 plättar

150 g vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 msk socker
1 1/2 dl mjölk
1 tsk pressad citron
1 ägg
25 g smör
1 mogen banan

Moment

Blanda smet: 10 minuter
Grädda plättar: 10 minuter

Rör ned citronsaften i mjölken och låt stå i 5 minuter. Blanda under tiden mjöl, socker och bakpulver i en skål. Vispa ägget och smält smöret.

Tillsätt mjölk, ägg, smör och mosad banan i mjölblandningen och vispa till en slät smet.

Pensla ett plättlagg med smör eller olja och klicka ut smeten till plättar. Grädda cirka en minut på varje sida tills smeten stelnar och plätten får fin färg.

Servera varma med sylt eller färska bär.


Brödpudding

Varifrån kommer egentligen uttrycket "best since sliced bread"? Borde det inte heta "best since bread and butter pudding"? Engelsk brödpudding har nämligen löst ett av mina svåraste problem: vad gör man om brödet blir gammalt och torrt? Första gången jag åt det bread and butter pudding i England smakade det som en tråkig variant av fattiga riddare. Det här receptet däremot ingjuter nytt liv i vilket gammalt bröd som helst och det händer att jag inte ens väntar på att få gammalt bröd utan använder färskt i stället.

6 portioner

1 1/4 dl torkad frukt
1/2 dl konjak
50 g smör
10 brödskivor
3 ägg
3 dl grädde
3 dl mjölk
1 tsk vaniljsocker
1 1/4 dl farinsocker
2 tsk farinsocker
1/2 tsk kanel

Moment

Förberedelse: 10 minuter
Vila: 10 minuter
Gräddning med folie: 20 minuter i 175 grader
Gräddning utan folie: 20 minuter i 175 grader

Blötlägg den torkade frukten i konjaken. Smörj en låg en och en halvlitersform. Bre smör på brödskivorna och dela dem i mindre bitar, 5-10 cm breda. Lägg dem i formen så att de överlappar varandra.

Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, vaniljsocker och farinsocker. Häll blandningen över brödet tillsammans med frukten och konjaken. Låt vila 10 minuter.

Strö över farinsocker och kanel och täck formen med ugnsfolie. Grädda i 175 grader i 20 minuter. Ta av folien och grädda i ytterligare 20 minuter tills puddingen stannat.

Servera varm med vispad grädde eller vaniljsås.


Skotska havrekakor

Under vår resa till Skottland fick jag smak för de skotska havrekakorna. De är mycket enkla men utmärkta som tilltugg till allt möjligt. Jag åt dem med smör, sylt, ost, rökt fisk, kallskuret och annat smått och gott. Hemma har jag dem alltid hemma som tillbehör till ostbrickan.

Det finns säkert minst lika många recept som det finns skottar men gemensamt för de flesta är havre, salt, smör och vatten. Jag har provat mig fram till en variant på surdeg men det går bra att använda 1 del vatten och 2 delar mjöl istället. Tillsätt i så fall 1 tesked bakpulver också.

25 kakor

350 g havremjöl
5 g salt
50 g smör
150 g rågsurdeg
100 g vatten

Moment

Blanda torra ingredienser: 1 minut
Knåda: 5 minuter
Stansa: 5 minuter
Grädda: 20 minuter i 200 grader

Skotska havrekakor

Blanda mjöl och salt och finfördela smöret däri. Tillsätt rågsurdeg och vatten och knåda till en jämn smet.

Kavla ut till önskad tjocklek (0,5-1 cm) och stansa ut kakor.

Grädda i 175 grader i 20 minuter.

Låt svalna på galler.

Servera med smör och sylt eller till ost.Hemsidan har fått 228445 besök. Skriv gärna en rad innan du går. Välkommen åter!

Namn:

E-post:

www.000webhost.com